Posted on

Sedi pravo, vežbaj zdravo – preporuke za zdravo odrastanje naše dece

Predstavljamo Vam Aleksandru Krstić, višeg strukovnog fizioterapeuta sa iskustvom od preko 17 godina rada. Danas, Aleksandra radi sa decom uzrasta od rođenja do 10 godina starosti, vodi Force Center Kids i prenosi Vam svoja iskustva u radu sa decom različitih uzrasta.

“Današnji način života, donosi nam mnoge negativne posledice. Pre svega, suočeni smo sa činjenicom da se naša deca nedovoljno bave sportom i fizičkim aktivnostima.  Razmislite samo koliko ste Vi u njihovim godinama dnevno vremena provodili u parku, koliko ste igrali košarku ispred zgrade ili preskakali lastiš? S druge strane, današnje generacije često i nemaju časove fizičkog vaspitanja, a najveći deo dana provode u pasivnom sedenju u školi ili kod kuće uz kompjuter, tablet…telefon.

Neaktivnost i nepravilni položaji dovode do slabljenja mišića i nastanka ozbiljnih deformiteta kičme. Najčešće, ti deformiteti su lako vidljivi. Ukoliko primetite da je Vaše dete pogrbljeno, to može ukazivati na kifozu. Držanje pri kojem je detetu izražena krivina u lumbalnom delu ili izbačen stomak je znak lordoze. Zakrivljenost na stranu, spušteno jedno rame su karakteristike skolioze. Ovo su tri najčešća i najočiglednija deformiteta kičmenog stuba.

Kod mlađe dece govorimo o masovnoj pojavi ravnih tabana i deformiteta kolena, X i O noge.

Kao i za mnoge stvari u životu, ključ je u prevenciji. S toga, imam potrebu da Vam skrenem pažnju da se svaki problem, uočen i tretiran na vreme, uz profesionalan pristup može lakše rešiti.

Kroz dugogodišnji rad sa decom i dokazani uspeh u ispravljanju ovih deformiteta, iskustvo me je naučilo da nema problema koji se ne može rešiti uz pravovremenu reakciju i profesionalan i stručan pristup. Takođe, nije svaka fizička aktivnost ili vežba dobra za Vaše dete, već je potrebno prilagoditi ih svakom detetu, ali i obezbediti pravilno izvođenje vežbi kroz individualni ili rad u jako malim grupama. U tom smislu mora se praviti razlika između nekih grupnih sportskih aktivnosti i fizičke aktivnosti koja treba da ima određeni cilj (ispravljanje deformiteta ili pravilan motorički razvoj). Bitno je kome poklanjate poverenje i prepuštate brigu o zdravlju Vašeg deteta.

I za kraj…pustite decu da se igraju, isprljaju u parku, kada ste na moru, neka deca šetaju bosa po travi, pesku ili šljunku, za porodične aktivnosti birajte boravak u prirodi, sportske aktivnosti…a kod kuće svakako još za najraniji uzrast preporučujem aktivno sedenje i poligon rekvizita (“ježića”, balansnih jastučića, greda…) na kojem će dete kroz igru vežbati svoju senzo-motoriku. To je sjajna stvar za stopala, kičmu, vežbanje balansa i koordinacije. Umesto neke skupe igračke koja će detetu biti interesantna svega par dana a zatim zaboravljena, poklonite mu Togu jastuk za aktivno sedenje ili poligon za vežbanje. Dete će se igrati, zabavljati i u isto vreme čuvati svoje zdravlje.”

#forcecenterkids #forcecenter #toguzdravosedenje #togusportskirekviziti #togujastukzaaktivnosedenje  #aktivnosedenje #vežbezadecu #korekcijadeformiteta #ravnitabani #lordoza #skolioza #kifoza #deformitetkičme #sportzadecu #fizikalnaterapija #korektivnevežbe